AGO-zwembad in Diemen moet open blijven!

Op initiatief van de Diemense fractie van de Partij van de Ouderen is de Amsterdamse PvdO-fractie een actie begonnen om het AGO-zwembad in Diemen open te houden. Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders wil de subsidie van 250.000 euro stoppen. Het AGO-zwembad is in 1976 gesticht  na een geslaagde goededoelen-actie ('To moet zwemmen') onder de Amsterdamse bevolking om mensen met een handicap te kunnen laten zwemmen. De actie werd ondersteund door Bekende Nederlanders zoals Burgemeester Samkalden, Enith Brigitha, Barry Hulshof, Jan Jongbloed, Nico Spits, Martine Bijl, Joop van den Ende en André van Duin.

Het zwembad ontvangt voor 85 procent gehandicapte bezoekers uit de regio (lees: Amsterdam). Het ligt op het grondgebied van de gemeente Diemen, maar was vroeger Amsterdams bezit. Het zwembad is een van de goedkoopste zwembaden in Nederland. Dankzij de inzet van veel vrijwilligers bedragen de inkomsten van de ca. 60.000 betalende bezoekers ongeveer 250.000 Euro per jaar. De aanvullende subsidie van de gemeente Amsterdam vult dit bedrag aan tot ongeveer een half miljoen Euro, waarmee het zwembad geëxploiteerd kan worden. Er zijn in Amsterdam geen vergelijkbare zwembaden aanwezig. Amsterdam heeft recent nog een verbouwing van 2,5 ton gefinancierd, onder voorwaarde dat het AGO-zwembad nog 10 jaar zou open blijven.

Toen het nieuws bekend werd, organiseerden de PvdO-fracties binnen twee dagen een werkbezoek, waar ook Amsterdamse raadsleden van PvdA en SP aanwezig waren. Het Diemer Nieuws bracht een verslag uit op haar website www.diemernieuws.nl. De PvdO heeft ook een petitie online gezet waar mensen hun steun kunnen betuigen. De petitie is te vinden via:

petities24.com/stop-bezuiniging-ago-zwembad. Inmiddels worden de BN-ers van destijds opgeroepen zich wederom uit te spreken, nu voor het voortbestaan van het zwembad.

18/06/2015