Corona-crisis treft ouderen hard

Het COVID-19 virus heeft in Diemen grote gevolgen voor de sociale contacten van ouderen en kwetsbaren. Zij lopen meer risico om geraakt te worden door het virus. De Ouderenpartij Diemen heeft daar grote zorgen over.

In de verzorgings- en verpleegtehuizen van Cordaan aan het Berkenplein en in de Arent Krijtsstraat zijn bezoeken tot een minimum (1 persoon per dag) beperkt. Het restaurant is alleen toegankelijk voor bewoners, niet voor betalende mee-etende buurtbewoners of bezoekers. Het café is gesloten. Afspraken met kappers en pedicures zijn afgezegd. Ook de dagbesteding op locaties is gesloten.   

Het Huis van de Buurt ’t Kruidvat in Diemen-Zuid en buurthuis Het Noorderlicht in Diemen-Noord zijn gesloten door de Stichting Welzijn Diemen. Alle activiteiten zijn opgeschort, ook die in de Verbinding, de Omval, de Schakel en de Schoolstraat. Het Informatief huisbezoek, de Buurthulpdienst en Diemen voor elkaar werken alleen via telefonisch contact. Zelfstandig wonende Diemenaren ouder dan 75 jaar kunnen kosteloos nieuw abonnee worden van de Boodschappendienst, die met vrijwilligers werkt.

Alle maatregelen leiden tot minder sociale contacten waardoor ouderen in een isolement kunnen raken. Dat vindt de Ouderenpartij een zorgelijke ontwikkeling. Daarom roepen we op zoveel mogelijk gebruik te maken van alternatieve vormen van contact: telefoon, email, Skype, Messenger, of een kaartje sturen. Of te chauffeuren voor een oudere die niet met het openbaar vervoer kan of wil. In navolging van burgemeester Erik Boog zeggen we: pas goed op jezelf en elkaar. Samen komen we door deze coronacrisis!

We verwijzen graag naar een aantal telefoonnummers:

Buurthulpdienst van Diemenvoorelkaar: 020-3144700 (bereikbaar maandag t/m donderdag van 9.30-12.30 uur)

Ouderenbond ANBO: 0348 466 666 (voor ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus, vragen hebben of een praatje willen maken)

De Luisterlijn: 0900 0767 (voor wie behoefte heeft aan een gesprek)

 

Afbeelding van  Pixabay

19/03/2020