pvdo diemen aquathermie

De gemeenteraadsfractie van de Ouderenpartij Diemen heeft op 8 september in De Omval een informatieavond gehouden over Aquathermie. Ruim 30 aanwezigen hebben de inleiding van een medewerker van Waternet kunnen aanhoren en ook interactief kunnen reageren.

Nederland moet binnen 30 jaar van het aardgas af. Er wordt gedacht aan kernenergie, waterstof, of biomassa als alternatief. Aquathermie is echter een manier om de woning of wijk te verwarmen en koelen met behulp van water. In het geval van Diemen is dat het oppervlaktewater van de Weespertrekvaart, die tussen Diemen-Centrum en Diemen-Zuid stroomt. Het water uit de vaart zou 2000 woningen kunnen verwarmen en koelen.

De informatieavond was in eerste instantie bedoeld voor bewoners van de Diemense Anne Frankwijk. Maar ook wijken als Bomenrijk, Beukenhorst, Schelpenhoek en de toekomstige Hof van Saan in Diemen-Zuid zouden op Aquathermie kunnen worden aangesloten. Dit zou ook kunnen gelden voor de wijken aan de Centrumkant van de Weespertrekvaart.

De Ouderenpartij Diemen heeft met deze informatieavond Aquathermie de nodige aandacht gegeven. Er waren ook leden van de Energiecoöperatie Diemerwind en ambtenaren van de gemeente Diemen aanwezig. We streven ernaar om Aquathermie nog meer onder de aandacht te brengen en als een serieus alternatief voor aardgas te promoten.

In de bijlage kunt u de door Waternet gegeven presentatie terugzien. Binnenkort verschijnt een filmpje met een samenvatting van de avond. De film en de avond zijn mede mogelijk gemaakt door een Microsubsidie van Daarom Duurzaam Diemen.

Er is ook een podcast over een Aquathermieproject op het Amsterdamse WG-terrein te beluisteren op Spotify.

 

Gepubliceerd op: 15/09/2021

Terug naar Nieuws van de fractie