Oost-West as op de schop

Er wordt al geruime tijd gewerkt aan de reconstructie van de Oost-West as door Diemen. In 2019 aan de Muiderstraatweg tussen De Sniep en de Diemerbrug, in 2020 tussen de Diemerbrug en de Arent Krijtsstraat. Eind van dit jaar moet het werk klaar zijn.

Voor gebruikers van het openbaar vervoer, waaronder veel ouderen, is van belang dat er één halte van tram 19 bij de N. Lublinkstraat is verdwenen, en dat één halte is verplaatst van de kerk naar de Diemerbrug. De loopafstanden zijn hierdoor beter verdeeld en niet groter geworden.

Voor fietsers is de situatie langs de Oost-West as en bij het kruispunt Diemerbrug niet verbeterd. Door de breedte van de tram en de autoweg bleef er weinig ruimte over om de fietspaden te verbeteren. Terwijl het toch een doorgaande route is voor fietsers van en naar Amsterdam, de Sniep en Bijlmer/Weesp, en natuurlijk tussen Diemen-Centrum en Diemen-Zuid.

Op het kruispunt Diemerbrug zijn de opstel- en fietsstroken niet verbeterd. Er is niet meer ruimte gecreëerd voor wachtende, optrekkende en passerende fietsers. In de praktijk betekent dat op de helling naar de brug de langzaamste fietser het tempo bepaalt. De betonnen ‘eilandjes’ waarin de palen voor de bovenleiding van de tram staan, zijn te ruim uitgevallen. Dit is loze ruimte die ten koste gaat van de ruimte van de fietsers. Ondanks vragen hierover van onze fractie blijft het college bij het huidige ontwerp. Het heeft ook geen rekening gehouden met onze opmerkingen hierover een jaar of vier terug, toen het reconstructieplan in de inspraak kwam.

Voetgangers lijken in de nieuwe situatie meer mogelijkheden te krijgen. Tussen de Diemerbrug en Venserbrug wordt een nieuwe wandelpromenade aangelegd met de mogelijkheid om aan het water te zitten op een met treden aflopende langgerekte bank. De Ouderenpartij zal na de reconstructie alert zijn op oversteekmogelijkheden voor mensen met een rolstoel of rollator, ook buiten de tramhaltes om.

Voor ons raadslid Peter Prins is de reconstructie van de Oost-West as al de tweede keer dat hij zich bezighoudt met deze weg. Op 23 mei 1989 werd de voormalige Rijksweg 705, die door Diemen langs de Weespertrekvaart liep, buiten bedrijf gesteld. Rijksweg 1, die buiten Diemen om ging, werd daarna in gebruik genomen. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1990 nam de in oktober 2019 overleden fotograaf Gerrit Hols deze foto van Peter tussen de rails. Onze fractieopvolger Imara Aguilar Bonilla nam de foto dertig jaar later op vrijwel dezelfde plek.

22/04/2020

Kunst in Diemen

Overdiemerweg

Artiest: Noor van Mens

Hartveldseweg met korenmolen

Artiest: A.B. Collwer

Zwevende studentenflats Rode Kruislaan

Artiest: Rob Schrama

Transportbeton Weespertrekvaart

Artiest: Louis Visser

De Kleisloot

Artiest: Ger Gerrits

Gezicht op Diemen vanuit het noorden

Artiest: Rembrandt van Rijn

"Mee naar Diemen-Zuid" Cd Hoes

Artiest: Lange Frans en Baas B

Naughty Nicky in De Omval

Artiest: Steven Dijk
Collectie: Peter Prins

Muidervaart

Artiest: Onbekend
Collectie: album 'Mijn Land' deel VII Bussink's Koekfabriek Deventer 1933

Intocht Canadezen Hartveldseweg

Artiest: S. de Boer
Collectie: gemeente Diemen

Gemeenlandshuis aan Diemerzeedijk

Artiest: Edzard Koning
Collectie: album Langs de Zuiderzee, collectie Verkademuseum Zaandam

Zicht op Diemen Noord

Artiest: Rieke van der Gaast
Collectie: A.F. van der Lugt

Oude deur Fort Diemerdam

Artiest: J.C. Suk
Collectie: Historische Kring Diemen

Wereldwinkel Diemen

Artiest: Hilda Kernell
Collectie: Wereldwinkel Diemen

De Sniep

Artiest: Luurd van der Dussen
Collectie: gemeente Diemen

Sint Petrusbandenkerk

Artiest: Rene Tosari

Diemerbrug

Artiest: Onbekend
Collectie: Historische Kring Diemen

Betlem's Ontspanning

Artiest: Onbekend
Collectie: Historische Kring Diemen

Betlem's Ontspanning

Artiest: Onbekend
Collectie: Historische Kring Diemen

Barry de Lama

Barry de Lama
Artiest: Lisa Peperkamp