Ouderenpartij Diemen waarschuwt voor energie-armoede

De hard stijgende energierekening is een klap in het gezicht van mensen met een kleine beurs. Hun koopkracht loopt al jaren terug. Het kabinet heeft zich flink in de vingers gesneden met de aankondiging dat iedereen er in dit land op vooruit zou gaan. Dat was in januari niet te merken.

In februari kwamen daar de berichten over de stijgende energiekosten bij. Met name voor senioren geldt dat ze vaak meer uitgeven aan stookkosten. Als ze bijvoorbeeld in een verouderd en slecht geïsoleerd huis wonen. Maar ook als ze het door medische oorzaken vaker kouder hebben. En ze zijn vaak langer in huis aanwezig dan jongeren.

Veel ouderen maken zich zorgen over wie de gestegen energiekosten gaat betalen. Volgens het CBS valt de rekening in 2019 334 euro hoger uit. De onrust groeide toen bekend werd dat het kabinet verouderde gegevens gebruikte bij het voorspellen van de energierekening in 2019.

De Ouderenpartij Diemen deelt deze zorgen. De betaalbaarheid van de energietransitie staat onder druk. Met name de lagere inkomens, en onder hen veel ouderen, kunnen alle maatregelen niet betalen. Voor uw ervaringen en klachten verwijzen wij u naar het Meldpunt Energielasten Senioren van de ouderenbonden KBO en PCOB. Dit is te vinden op www.energielastensenioren.nl  Het meldpunt is ook telefonisch bereikbaar op 030-3400655.

De gemeenteraadsfractie van de Ouderenpartij Diemen heeft schriftelijke vragen over de hoge energielasten aan het college van B en W gesteld. Daarin pleit ze onder andere voor een financiële compensatie voor die inwoners die de gestegen energierekening niet kunnen betalen. In de bijlage vindt u de vragen.

25/02/2019