Vragen nav bezoek echtgenote van de Surinaamse president

De fractie van de Ouderenpartij Diemen heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van het bezoek van mevrouw Santokhi, echtgenote van de Surinaamse president, op 15 september aan Diemen. Zij en haar gezelschap werden ontvangen door burgemeester Erik Boog. Het was een persoonlijk en informeel werkbezoek, zo werd gesteld.

Uit de Surinaamse pers valt af te leiden dat mevrouw Santokhi zaterdag 12 september per KLM-vlucht naar Nederland is vertrokken. De voorschriften van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor reizigers uit Suriname luiden dat zij na aankomst in Nederland tien dagen in quarantaine moeten. De fractie vraagt nu of dit klopt en mevrouw Santokhi dus ook in quarantaine had moeten gaan.

De fractie vermoedt dat dit bezoek in allerijl is georganiseerd. In het wekelijkse activiteitenoverzicht van het college wordt dit bezoek niet aangekondigd. In dit overzicht wordt ook gemeld: ‘Alle activiteiten van Burgemeester en Wethouders zijn onder voorbehoud van nadere maatregelen en richtlijnen ten gevolge van de corona-crisis’. De fractie vraagt nu waarom de burgemeester mevrouw Santokhi tijdens haar quarantaineperiode heeft ontvangen. De fractie wil ook weten wanneer en hoe dit bezoek is aangekondigd en voorbereid.

Verder wil de fractie weten wat de burgemeester concreet met zijn opmerking bedoelt dat Diemen iets kan en wil betekenen in de samenwerking met Suriname: ‘Welke voorstellen kunnen we van u verwachten?’, zo luidt de laatste vraag. Dagblad Het Parool suggereert in een artikel een stedenband tussen Diemen en een Surinaamse gemeente. De 3000 Diemense inwoners van Surinaamse afkomst zijn een levend bewijs van de persoonlijke en historische relaties die er bestaan tussen Suriname en Nederland.

De vragen van de fractie zijn inmiddels ook opgepakt door de Surinaamse pers. De digitale Surinam Herald in Paramaribo publiceerde erover en Radio VAHON, een Hindustaanse Radiozender uit Den Haag interviewde onze fractievoorzitter Peter Prins in de uitzending.

In de bijlage de vragen van de fractie

18/09/2020