Wij zullen hen niet vergeten

Onder dit motto zijn bij drie adressen in Diemen Struikelstenen gelegd voor woningen waar in de Tweede Wereldoorlog joden hebben gewoond en zijn gearresteerd en weggevoerd naar de vernietigingskampen. De steenlegging is een initiatief van de gemeenteraad, in samenwerking met het Comité Diemen 1940-1945, de Historisch Kring Diemen en het Nederlands Auschwitz Comité.

Struikelstenen zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. Hij maakt en legt de stenen in heel Europa voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s s zijn verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven.

In Diemen betreft het twee woningen in de Jan Bertsstraat en één woning in de Schoolstraat. Onder grote belangstelling werden op 4 oktober in de stromende regen tien Struikelstenen gelegd door de kunstenaar. Daarna werden toespreken gehouden door burgemeester Erik Boog van Diemen, redacteur Taco ten Dam van de Historische Kring Diemen en voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité. Rabbijn Menno ten Brink reciteerde het Kaddisj en zong het herdenkingsgebed Jizkor. Leerlingen van groep 7 van Basisschool De Octopus legden op elke struikelsteen een roos. De school heeft de Struikelstenen geadopteerd.

Op de steen staat de naam van de voormalige bewoner, het geboortejaar, de datum van transport uit Westerbork, en de uiteindelijke datum van moord in een concentratiekamp. In Diemen gaat het om de familie Ruben/vanPraag, het gezin Rotenberg en het gezin Israëls.

Ons gemeenteraadslid Peter Prins heeft in 2017 het initiatief genomen om de Struikelstenen te leggen.

03/11/2019